Hangi ülkeden nasıl girişimci vizesi ve e-vatandaşlık alınır?

Stj Av. Neşat Enes Sevencan yazdı: Girişimcilere kolaylık sağlayan ülkelerin ‘startup’ projelerine dair bilmeniz gereken her şey.

E-Vatandaşlık, Estonya

E-Vatandaşlık, Estonya hükümeti tarafından 2014 yılından bu yana tüm dünya vatandaşlarına verilebilen, yeni nesil, dijital bir vatandaşlık türü. Bu dijital kimliğin öncelikli amacı, işletmelerin ticari gelişimine imkân tanımak ve özellikle girişimcilere, konumlarından bağımsız olarak global bir iş kurma ve bunu yürütme fırsatı sağlamak. Girişimcilere tanınan avantajlardan ilki, işletmelerin tamamen online ortamda kurulabilmesi. Bu seçenek, girişimciler için ilk etapta çıkacak masrafları ve idareyle karşılaşılan zorlukları minimize ediyor. Bürokrasiyi ve kırtasiye işlerini ortadan kaldıran bu yöntemde tüm evraklar ve sözleşmeler elektronik olarak imzalanarak ilgili makama ibraz ediliyor.

Diğer önemli avantajsa bu yolla iş kuran girişimcilerin Avrupa Birliği serbest pazarından ve hukuki yapısından faydalanması. Hiç kuşkusuz ki, bu işletmelerin sağlayacağı en önemli fayda, mal ve hizmetlerinin AB ülkeleri içinde serbestçe dolaşımı olacak. Bu yolla, uluslararası bankacılık servislerinden uzaktan yararlanabilecek girişimciler, vergisel yükümlülüklerini de online olarak yerine getirebilecekler.

Nasıl başvurulur, faydası nelerdir?

E-Vatandaşlığın başvuruları da online olarak yapılır, ilgili mevzuatın gerektirdiği belgeler hazır edilerek adınıza başvuru ücreti ödenir ve başvuru süreci tamamlanır.  Akabinde, başvurunun değerlendirildiği 30 günlük süre başlar. Bu süre sonunda başvurunuzun kabul edilmesi ile beraber E-vatandaş kimliğiniz, Estonya Büyükelçiliği’nden temin edilir.

Kimliğini alan kişilerin Estonya merkezli şirket kurmalarında ve tüm ticari faaliyetlerini bu şirket üzerinden yürütmelerinde hiçbir engel bulunmaz. İlk adım, şirket merkezi için Estonya’da bir adres edinmek. Daha sonra, Estonya mevzuatına göre, girişiminize en uygun şirket yapısının seçimiyle birlikte kurulacak olan şirketiniz, Estonya Ticaret Siciline kaydedilir. Burada önemli olan, şirketin tek ortaklı olarak kurulması. Ancak şirketinizin ihtiyaçları ve tercih edilebilecek ortaklık yapısı hakkında hukuki değerlendirmenin yapılmasının ardından hareket etmekte fayda var. Zira e-vatandaşlık yoluyla birden fazla ortaklı kuruluşu veya sonradan ortak olunması süreci uzatan bir yolu.

16 Haziran 2017 tarihi itibariyle 140 ülkeden 20.200 e-vatandaşlık başvurusu yapıldı ve bunların 19.254 tanesi olumlu olarak sonuçlandı. Bunların arasında Japonya Başbakanı Shinzō Abe ve Guy Kawasaki, Tim Draper gibi iş dünyasının önemli isimleri de bulunuyor.

Daha detaylı bilgiyi şu resmi sayfadan edinebilirsiniz.

Start-up vizesi veren tek ülke: Kanada

Bir yandan Kanada da yenilikçi ve Kanadalılar için istihdam yaratacak, dünya genelinde başarılı olabilecek girişim sahiplerini çekme amaçlı bir Start-up vize programını geliştirdi. Bu vizenin e-vatandaşlıktan en büyük farkı girişimcilere kalıcı oturum izni olanağı sağlaması.

Adaylar, vize başvurularının kabulünün akabinde Kanada’ya yerleşebiliyor ve dahası, eğer Start-up vizesiyle Kanada’ya göç edenlerin girişimlerinin başarısız olması halinde kalıcı oturum izinleri bu başarısızlıktan etkilenmiyor.

Start-up vizesine uygunluk için Kanada devleti bir dizi kriterler belirlemiş durumda. Bunları 4 ana başlıkta toplayacak olursak: Girişiminizin Kanada tarafından listelenmiş organizasyonlar tarafından desteklenmesi, her bir girişim ortağının başvuru tarihinde oy haklarının %10’unu elinde bulundurması, bununla beraber, başvurucular ile destekleyen organizasyonun toplam oy hakkı %50’nin üzerinde olması, başvuru dosyasına İngilizce veya Fransızca dil yeterlilik belgelerinden en az birini eklemek zorunluluğu ve son olarak, girişimcilerin kendilerini Kanada’da finanse edebilecek maddi duruma sahip olduklarını kanıtlaması…

Kanada’nın Start-up vizesine başvurunun, Estonya e-vatandaşlığına kıyasla en önemli farklarından biri  Kanada’nın aynı girişim için 5 ortak birlikte başvurmasını kabul etmesi.

Daha detaylı bilgiyi şu resmi sayfadan edinebilirsiniz.

Fransa’dan da çağrı var

Avrupa’da benzer fırsatlar tasarlayan ülkelerden bir diğeri de 2017 seçimlerinden sonra Fransa oldu. Emmanuel Macron’un başkan olmasıyla Fransa, girişimcilerin ülkeye olan ilgisini artırmak ve onları kendisine çekebilmek için Tech Visa isimli bir kurum geliştirdi. Sistem, hemen hemen Kanada’dakine benzer olup birkaç prosedür farklılığı bulunmakta. Mesela, girişiminizin Fransa’daki iş geliştirme merkezlerinden biri tarafından desteklenmesi gerekli. Bunun yanı sıra Fransa’daki yıllık asgari maaşının (17,763.20 euro) hesabınızda bulunduğunu gösteren bir kanıt da şart.

Daha detaylı bilgiyi şu resmi sayfadan edinebilirsiniz.

ABD’de rüzgâr tam tersine 

Bu konuyla ilgili girişimcilere bir kötü haber geçtiğimiz ay Amerika’dan geldi. Obama yönetiminin son günlerinde kabul edilen ve Temmuz 2017’de yürürlüğe girmesi planlanan girişimcilere vize ve dolayısıyla girişimlerini Amerika’da kurma ve geliştirme imkânı verecek düzenleme Trump’ın kararnamesi ile şimdilik Mart 2018’e ertelenmiş gözüküyor.

Stj Av. Neşat Enes Sevencan
AKSAN FMD
Sorularınız için: fmd@aksan.av.tr

Kolektif House Ekibi

Kolektif House

Bu Yazıyı Beğendiyseniz...

Kolektif House Ekibi

Aralık 27, 2017

Kolektif House Ekibi

Aralık 8, 2017